Oxfilé
800 gram oxfilé (vildsvinsstek funkar också)
- smör
- svartpeppar, nymald
Svampsky
- 300 gram svamp
- 1 st Schalottenlök(ar)
- 2 msk smör
- 3 dl kalvbuljong, stark
- 2 msk balsamvinäger
- salt
- vitpeppar, nymald
Italiensk potatispuré
- 800 gram mjölig(a) potatis(ar)
- 1,5 dl standardmjölk, varm
- 1,5 msk olivolja, ca
- 1 tsk smör
- 1 dl parmesanost, riven
- 2 msk pinjenötter, rostade (rostade i torr panna ca 2 minuter)
- salt
- vitpeppar, nymald
Svampsky
1. Skär svampen i mindre bitar, finhacka löken och bryn det mjukt i 2 msk smör. Salta och peppra.
2. Häll i buljongen och låt det koka ihop utan lock ca 6-8 minuter.
3. Avsluta med balsamvinäger och låt det sjuda ytterligare en minut. Blanka av med en tesked smör och smaka av med salt och peppar.
Italiensk potatispuré
Len som bomull med sälta från parmesanost och nötsmak från pinjekärnorna.
1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
2. Vispa sönder den tillsammans med den varma mjölken, lite i taget, till en slät puré. (Du kan använda elvisp.)
3. Rör ner olja, men spara lite till dekoration, samt smör, parmesanost och pinjekärnor.
En grön lättkokt grönsak är gott till, t.ex. brysselkål
Källa: Tasteline.com
Vin: Infinitus
Oxfilé | ||
800 gram | oxfilé, helst mittbit, gärna ekologisk | |
smör | ||
flingsalt | ||
svartpeppar, nymald | ||
Svampsky | ||
300 gram | svamp | |
1 st | Schalottenlök(ar) | |
2 msk | smör | |
3 dl | kalvbuljong, stark | |
2 msk | balsamvinäger | |
salt | ||
vitpeppar, nymald | ||
Italiens potatispuré | ||
800 gram | mjölig(a) potatis(ar) | |
1,5 dl | standardmjölk, varm | |
1,5 msk | olivolja, ca | |
1 tsk | smör | |
1 dl | parmesanost, riven | |
2 msk | pinjenötter, rostade (rostade i torr panna ca 2 minuter) | |
salt | ||
Helstekt oxfilé med svampsky och italiensk potatispuré | vitpeppar, nymald |
Etiketter: balsamvinäger, ost, oxfile, potatis
Lämna en kommentar